Sunday, Nov 19, 2017
HomeRomânia de pretutindeniZIGZAG ROMÂN-CANADIAN, unul dintre cele mai importante ziare nordamericane în limba română (Montreal, Canada)

ZIGZAG ROMÂN-CANADIAN, unul dintre cele mai importante ziare nordamericane în limba română (Montreal, Canada)

Ziarul „Zigzag Român-Canadian” din Montreal, care a împlinit 10 ani în 2015, este fondat și condus de Cristina Sofronie și Răzvan Dupleac, alături de o puternică echipă de colaboratori. Întreaga redacție se concentrează pe informarea comunității românilor de pe tărâm canadian despre cele mai importante știri și evenimente din România, din actualitatea canadiană, un accent deosebit fiind pus pe știrile de interes inclusiv pentru cititorii din România, care vor să fie informați despre: imigrarea în Canada, găsirea unor job-uri în Țara frunzei de arțar sau sfaturi ale specialiștilor din diferite domenii, pentru ca românii din diaspora canadiană să se descurce mai ușor în hățișul legislativ din diferite domenii (juridic, financiar-bancar etc).

În ziar, fie că este cel printat (care se distribuie gratuit) ori în varianta online, apar rubrici care i-ar face invidioși inclusiv pe confrații din țara mamă, aparent mai bine informați. De pildă, știri din actualitatea politică și economică a Canadei, articolele despre aspecte inedite, prea puțin știute, din istoria și cultura acestei țări îndepărtate și aproape deloc cunoscute românilor – Cristina și Răzvan cred că astfel reușesc să îi apropie și mai bine pe românii care deja sunt în Canada de „pământul în care vor să prindă rădăcini”, iar celor care vor să imigreze acolo „le deschidem orizontul către această țară, le-o facem cunoscută dinainte de a păși aici”.

Cristina Sofronie & Răzvan Dupleac cu o fostă ministră a Imigrației în Quebec

Unul dintre colaboratorii lor, Vania Atudorei, este poate singurul român decorat atât de Regina Marii Britanii cât și de Guvernatorul Canadei și, cum în România el a colaborat și cu Radio Cluj, oferă în premieră în paginile „Zigzag Român-Canadian” transcrierea unor interviuri realizate atunci cu mari personalități ale României din secolul trecut – Puiu Călinescu, Octavian Cotescu, Cleopatra Melidoneanu, Ludovic Spiess, soliști de muzică ușoară și populară și mulți alți oameni de cultură de primă mână, adevărate staruri din anii ’70 – ’90. Iar cea care „răspunde” de cultura canadiană este Laetitia Militaru, care a colaborat la rândul ei, în țara natală, la Radio și care acum, prin interviurile și articolele sale, aduce oamenii de artă și cultură ai Canadei în conștiința românilor.

Din activitatea ziarului nu lipsesc nici organizările diferitor evenimente menite, spun conducătorii acestuia, să-i reunească pe români: diverse campionate de fotbal, inclusiv fotbal-tenis, concursuri de șah, pescuit sau table, până la turneele canadiane ale grupului Compact, în 2012 si 2015 – ultimul un adevărat maraton început în vestul Canadei, la Vancouver, și încheiat în est, la Montreal. Rămânând tot în domeniul cultural-muzical, este de remarcat și concertul de anul trecut al trupei româno-canadiene O.N.E. (care în februarie – martie 2016 se află în turneu în România): un grup rock inedit la rândul său, fondat de chitaristul – solist Marius Luca (ex Compact, Metropol, Metrock), care cântă numeroase piese în limba română, așa cum este înregistrat și unul dintre cele două discuri recente.

Răzvan Dupleac susținând un seminar în comunitate

Răzvan Dupleac  după interviul cu ministra Imigrației în Quebec (feb 2014)

Răzvan este și consultant reglementat în imigrație, recunoscut de Guvernele Canadei și Quebec-ului, în domeniul său de activitate intrând și dosare de lucrători temporari, ori de persoane care doresc rezidență permanentă în Canada, studenți interesați de studii în această țară, chiar și de români din Canada care vor să își aducă alături parinții, bunicii etc.

Românii, spune Răzvan, sunt foarte bine văzuți de autoritățile canadiene, până la vârf, cum este si cazul boxerului Lucian Bute, care și-a găsit demult o a doua casă și naționalitate în Canada. O la fel de bună impresie au lăsat și sportivele românce participante în 2015 la Cupa Federației la tenis feminin de la Montreal, când în meciul dintre România și Canada fetele noastre au învins, iar după partide comentatorii au conchis că, având parte de un public de aceeași naționalitate, atât de entuziast, româncele au jucat de fapt… acasă.

Un punct forte al unui reportaj video realizat de „Zigzag Român-Canadian” a fost reîntâlnirea la Montreal cu Nadia Comăneci, invitat special la deschiderea din iulie 2015 a Centrului Olimpic din metropola francofonă a Canadei, și acum legenda Olimpiadei din 1976 făcand furori la ceremonie. Iar acel reportaj, ce poate fi văzut pe contul YouTube al publicației (http://bit.ly/1S617ue), conține și o poveste în poveste: Rezerva din urmă cu 40 de ani a echipei României, a celei care a marcat primul 10 din istoria gimnasticii – „The Perfect 10” -, este astăzi o antrenoare celebră în Canada, iar la inaugurarea Centrului Olimpic de la Montreal a avut ocazia să se revadă cu Nadia.

Așadar, iată două linkuri importante nu numai pentru românii canadieni: cel al ziarului online și acela al unei platforme care pune în legătură oamenii de afaceri români de peste tot (dar nu numai pe ei).

http://www.zigzag-online.ro/

http://www.comunitatearomaneasca.ca/

FOLLOW US ON:
TESTAMENT, poezia ro
Asociația Românilo

office@alterculturo.com

Rate This Article: