Friday, Oct 20, 2017
HomeȚine aproape de România

Ține aproape de România

Aceasta se dorește o platformă pusă la dispoziția comunităților românești din diaspora.Unul dintre motivele fondării Asociației Alterculturo rezidă în dorința de a sprijini conștientizarea identității colective a diasporei românești, de a promova inclusiv în România un grup mai mult decât semnificativ – impresionant -, cu o evoluție paralelă cu aceea a țării natale, care tace și face pentru spiritul românesc, oriunde s-ar afla.
Noi credem că românii – care trăiesc, vremelnic sau pentru totdeauna, dincolo de granițe – contează nu numai de Sărbători (când aglomerează vămile) ori în momente de bilanțuri la nivel național, când se socoteste aportul la PIB sau la alegeri. Dacă nu salvarea, cel puțin îndreptarea României poate veni și de la românii dinafară – cu o altă perspectivă, conștienți de trendul international, mai obiectivi tocmai prin detașarea de țara mamă și ancorarea în societatea occidentală (dar, firește, nu numai acolo). Contrar aparențelor și vorbelor de pe stil vechi, românii din diaspora simt nevoia comuniunii și – atunci când e cazul – acționează împreună.

România de pretutindeni

Se spune despre românii din diaspora că nu sunt uniți, că n-au mâncat salam cu soia până în 1989… Dar ei și-au luat soarta în mâini, bocceaua în spate și au plecat unde au văzut cu ochii. Au avut curajul să fie mai liberi, fiecare și-a luat cu sine România lui, iar pe unde s-au regăsit s-au unit!

Află mai multe

Evenimente cu suflet românesc

În România, a devenit celebră sintagma Aici se află banii dv!”. În diaspora, Alterculturo vă propune o parafrază: „Și aici se află suflet românesc!”. Dovezile, câte le vom afla, sunt mai jos.

Află mai multe

Nou, în jurul lumii ... românești

Spiritul românesc renaște cu fiecare român, oriunde s-ar afla. În țară, el pare să subziste peste tot, în lume simte nevoia de refresh. Pas cu pas, mână cu mână, ce-i cu inima română?

Află mai multe

Muzici din diaspora

Una dintre breslele cele mai văduvite prin plecarea membrilor lor în străinătate (mulți dintre ei făcând parte din elită) este fără îndoială, încă din anii ‘60, aceea a muzicienilor pop-rock-folk-jazz, pentru a nu pomeni de cei din sectorul clasic-simfonic, probabil și mai numeroși, procentual vorbind. Fenomenul a continuat și după decembrie 1989, cu alte motivații, operele lor putând de astă dată circula liber, inclusiv în România…