Sunday, Nov 19, 2017
HomeEvenimente cu suflet românescȘcoala românească din Montreal, un nou început

Școala românească din Montreal, un nou început

Ziua (porților deschise...) Limbii Române!

http://www.junimeamontreal.org/index.php/ro/programe/program-scolar

La început a fost un grup de părinți care au organizat pentru copiii lor cursuri educative în stil românesc. În 2009, au apărut primele ateliere de matematică și origami, copiii interesați s-au înmulțit, proiectul s-a extins, astfel că în 11 sept 2010 a fost inaugurată “JUNIMEA ROMÂNĂ DIN MONTREAL – Școală pentru minte, inimă și cultură” (École Jeunesse Richesse de Montreal) coordonată de Otilia Tunaru.

Din 2010, numărul profesorilor (care s-au implicat benevol) a crescut la peste 30. Astăzi, numeroși copii (în primul rând de origine română) vin să învețe mai multă matematică, franceză, engleză, științe, șah, pictură, artă quilling, să țină aproape de limba română și de alte domenii care le întregesc personalitatea, un total de 15 cursuri.

Din 15 iunie 2013, când am avut ocazia să filmez pentru TVR Internațional serbarea de sfârșit de an școlar (https://www.youtube.com/watch?v=Khpg2hR0gxw), urmăresc  cu interes activitățile variate și dezvoltarea școlii, apariția noilor elevi (inclusiv a celor care nu sunt de origine română – așadar o recunoaștere a prestigiului de care se bucură instituția) și câștigarea la nivel național a unei salbe de premii.

De ce o școală românească? https://www.youtube.com/watch?v=LACGb-EQkeE) Ce se întâmplă acolo? https://www.youtube.com/watch?v=46GBjf2cahU

Cum își asigură campania de autofinanțare? Iată un exemplu din acest an – balul de caritate din 12 martie, având o deviză aparte: «Ajută-i să ajungă departe!» https://www.facebook.com/events/1505942786379804/

Nu în ultimul rând, iată și o imagine de la Gala MERITAS din 2016, unde Excelența Sa, dl Victor Socaciu (consul al României la Montreal) înmânează diplome de recunoaștere profesorilor școlii. Avem profesori deosebiți, iar misiunea lor este într-adevăr nobilă, de formare a viitorilor adulți. Tuturor celor 48 de dascăli de la Școala Junimea Română din Montreal, precum și tuturor educatorilor inimoși, le transmitem: Mulțumim, profesori dragi! Vă respectăm, nu renunțați!

http://www.junimeamontreal.org

Doru Ionescu

Ultima oră, într-un mesaj de la aceeași Otilia Tunaru pentru Alterculturo:

Pe 27 august vom omagia frumusețea graiului strămoșesc printr-o serie de activități: lansări de carte, lectură publică și expozee despre limba română, momente artistice prezentate de elevi ai școlii. Iar pe 10 septembrie invităm toată lumea, de la ora 10 dimineața, să trăiască emoția ceremoniei de deschidere a noului an școlar; cursurile se vor desfășura conform orarului obișnuit. Începem al șaptelea sezon educațional cu mult entuziasm și cu bucuria că putem continua să îndrumăm sute de copii români aflați departe de Țară. Mulțumim!

Galerie foto: arhiva școlii

FOLLOW US ON:
CHRIS CIGOLEA, tromp

office@alterculturo.com

Rate This Article: