Sunday, Nov 19, 2017
HomeCarțiRock & Folk în Club A

Rock & Folk în Club A

După 10 ani, am urmat îndemnul lui Moțu și – cu marele sprijin al editurii CDPL (Casa de Pariuri Literare) și al Clubului A – cu ocazia festivalului din 2011 am lansat un al doilea volum aducând la zi majoritatea capitolelor din primul (ba și altele noi), polarizate de istoria legendarului club bucureștean din str Blănari nr 14: Club A – 42 de ani. Muzica tinereții tale.

„… Dar au existat şi vedete reale, grei ai genurilor aşa zis uşoare, monştri sacri! Celor acum în umbră (citeşte underground) le este dedicat acest volum. Mărturii orale puse cap la cap despre aceia care au trecut şi – iată – se întorc în Clubul Arhitecturii. Dacă un Cenaclu „Flacăra”, la început genial în scopuri, a fost mai apoi răstălmăcit ideologic şi impus aproape cu forţa până la implozie, clubul – recte pivniţa – din strada Blănari nr. 14 a rezistat peste decenii intrinsec; pe temelia solidificată de la o zi la alta, de la un artist la altul, de la o bere la alta… Din student în student (dar nu numai prin ei) ştafeta a tot fost preluată de generaţiile care s-au perindat, iar astăzi ne-am trezit cu o întreagă istorie care apasă pe fundaţiile clădirii vechi… dar fără bulină roşie! Nu, Club A nu va cădea, aşa cum va exista în continuare şi Casa Studenţilor din Bucureşti (ca şi cele din Timişoara, Iaşi, Cluj…) şi Radioul, şi Televiziunea, şi Electrecordul…

Cartea pe care o răsfoiţi acum punctează mai multe nume care au trecut prin club, prin festivalurile sale, încercând să le poziţioneze într-o istorie orală şi dincolo de aceste tangenţe cu Arhitectura. Aşadar, exhaustivitatea nu există, ba văd deja un al doilea volum care să treacă în revistă sutele de trupe apărute după 1989 şi pe care am avut ocazia să le filmăm în Club A. Unele capitole nu au avut încă reflectare în emisiuni (neîndeplinind „masa critică”), după cum nu am avut loc să dezvolt atâtea alte subiecte din sutele dacă nu miile de interviuri, filme şi casete beta. Sincere scuze celor care şi-ar fi dorit mai mult de la mine, într-un volum semnat până la urmă de un meloman, aşadar plin de subiectivism.

Similar primei cărţi, marea provocare a acestui al şaptelea festival în cel de al 42-lea an CLUB A este ca în toamnă să putem edita, pe baza arhivelor Cineclubului A păstrate de Mirel Leventer, un DVD care să însoţească cartea cu dovada! Până atunci, lectură plăcută! Mulţumiri TVR de ieri, de azi şi sper de mâine, pentru idee lui Paul Radu, managerului general Mihai Ionescu pentru finanţare, lui Cristian Cosma şi Victor Jalbă-Şoimaru de la editură pentru tot efortul punerii în pagină din scurt, clubului pentru inspiraţie. La Mulţi F-Ani, CLUB A!”

http://www.cdpl.ro/club-a-42-de-ani-doru-ionescu.html

Doru Ionescu

FOLLOW US ON:
Timpul chitarelor el
Şcoala Ardeleană..

office@alterculturo.com

Rate This Article: