Saturday, Oct 21, 2017
HomeReviste

Jurnal de Rocker

„Ideea Rockerului s-a născut marţi, 13 martie 1990 când, în pofida oricărei superstiţii, au început să curgă idei mai mult sau mai puţin generoase, care, oricât de visătoare şi idealiste, se doreau constructive şi benefice. Rocker de la Rock, fireşte, finalizat într-un R de la România: Rocker = Rock Românesc. Conform dicţionarului Disco Ghid Rock scris de Daniela Caraman Fotea şi Florian Lungu în ultimii ani ’70, «ceea ce numim astăzi compartimentul rock reprezintă un fenomen muzical a cărui sferă de cuprindere, ale cărei extinse dimensiuni, ramificaţii şi zone adiacente fac dificilă o evaluare în câteva cuvinte. În căutarea unei definiţii, se cuvine precizat înainte de toate faptul că, în accepţiunea sa actuală, termenul rock nu constituie numele unui stil sau gen anume, ci tinde să devină un apelativ general al contextului muzicii.»

Încet, ajungem la esenţă, revista Rocker este o punte de legătură întinsă larg către voi, cei ce iubiţi cu patimă şi cu ardoare muzica rock, o tribună deschisă tuturor celor tineri în suflet şi gânduri, uniţi doar de dragostea pură pentru muzică. O legătură care trebuie constituită şi susţinută activ între cei ce urcă pe scenă şi cei ce se află la început de drum, neştiind ce să facă, între cei ce vin la concerte şi cei ce îi bucură din faţa microfoanelor, o legătură între lumea muzicii şi a colecţionarilor de muzică rock, tineri sau trecuţi de prima vârstă, care se refugiază în elixirul muzicii după orele de muncă, după treburile casnice. Fiţi cu noi şi nu veţi fi trădaţi, scrieţi, propuneţi, criticaţi, ieşiţi din postura spectatorului disciplinat şi cuminte care înghite orice gogoaşă. Simţiţi-vă ca acasă, ca în inimile voastre, prin muzica pe care o ascultăm.” (Revista Rocker nr 1)

Astfel pleca la drum una dintre publicațiile muzicale apărute în 1990, sărbătorite la Club Fabrica în toamna lui 2014. Anul următor, Cristian Cosma (editura Casa de Pariuri Literare) l-a intervievat pe fondator despre cum a fost atunci și după, adăugând un jurnal inedit al celor 20 de numere apărute în până în 1994, plus cântecul de lebădă din 1999.

http://www.cdpl.ro/jurnal-de-rocker-doru-ionescu.html

http://www.ultima-ora.ro/2016/01/04/casa-de-pariuri-literare-l-a-castigat-pe-cel-muzical/

Dacă la început a fost revista „Rocker”, în ceea ce ne privește, în prezent, din 2000 încoace, lunar, prestigioasa revistă lunară a U.C.M.R., „Actualitatea muzicală”, ne găzduiește câte un articol care îndosariază emisiunile muzicale realizate pentru TVR, de obicei pe ultima pagină – 48.

Ultimul articol al anului 2015: http://www.ucmr.org.ro/Texte/AM-2015-12.pdf

Încă o publicație, de astădată nu (doar) muzicală, „Observator cultural”, ne-a oferit spațiu pentru a ne promova emisiunile de la TVR în verile 2012 – 2015, iată linkul pe noul site al publicației: http://www.observatorcultural.ro/author/doruionescu/