Sunday, Nov 19, 2017
HomeRomânia de pretutindeniRețeaua Profesioniștilor Români din Străinătate (Marea Britanie)

Rețeaua Profesioniștilor Români din Străinătate (Marea Britanie)

Rețeaua Profesioniștilor Români din Străinătate (Marea Britanie)

A renunțat la cariera militară pentru a intra în antreprenoriat în construcții și consultanță la Londra / Procedura de echivalare a studiilor în SUA / O mână de ajutor – A doua ediție a seminarului gratuit de informare pentru românii din UK / Înscrierea la medicul de familie ori Codul fiscal pentru persoane fizice (în Italia) / Recunoașterea în Franța a studiilor și diplomelor din România… Iată câteva articole cu care te întâmpină prima pagină a platformei de informare online R.P.R.S. – Rețeaua Profesioniștilor Români din Străinătate (Network of Romanian Professionals Abroad) – susținute de câțiva tineri români inimoși din Gloucestershire, Anglia, cu colaborări din multe colțuri de lume.

Site-ul www.rprs.org.uk are ca principal obiect dezvoltarea unei surse accesibile de informații utile, destinată comunităților românești din străinătate.

Dorința noastră este ca informațiile regăsite aici să faciliteze accesul lucrătorilor migranți și profesioniștilor români pe piața muncii de peste granițe. În opinia noastră, acest lucru se poate realiza prin crearea unei platforme unde profesioniștii din diverse domenii să poată shimba opinii și să poată împărtăși din experiența profesională dobândită în străinătate. În același timp, RPRS își propune să construiască o punte de legătură între profesioniștii din diaspora și cei din România, pentru a genera o comunitate solidară, care împărtășește principii comune.

“Inițierea platformei RPRS se datorează în primul rând legăturii strânse pe care am păstrat-o cu România, dar și cu românii din străinătate. O comunitate de români mai informată înseamnă o comunitate mai puternică – acesta este crezul meu și al doilea motiv pentru care am demarat acest proiect. Informațiile practice și aspectele importante ale experienței de viață dobândite în UK transmise prin intermediul acestui site, cu bună-credință, în mod liber și necondiționat, pot contribui la apropierea noastră, a tuturor”, spune Nicolae-Daniel Popescu, Manager Proiect RPRS.

Dar cine este fondatorul? (în imagine alături de Ion Rațiu jr) Expert în educație internațională și recunoașterea studiilor, din 2015 lucrează ca manager în cadrul departamentului de cercetare al Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare Academică din Marea Britanie – UK NARIC). La sfârșitul anului trecut, Daniel a primit din partea Ambasadei României la Londra

Diploma Ambasadorului la categoria Comunitate Românească pentru rolul pozitiv avut în procesul de integrare academică și profesională a românilor în societatea britanică, pentru îmbunătășirea sistemului de recunoaștere a diplomelor românești în Regatul Unit și a percepției organizațiilor și universităților britanice despre sistemul de educație românesc!

În echipa de bază, Nicolae Daniel Popescu https://www.facebook.com/NDPdiaspora/ i-a mai avut pe Cătălin Roșu (expert IT) și Georgiana Socianu (jurnalist). Le stau alături colaboratorii Andreea Burian, Gabriela Netedu, Irinel C. Manole (Marea Britanie), Ștefan Claudiu Rotaru, Roxana Țurcanu, Liliana Mihai (Franța) și Roxana Huza (România). Sfaturile, sugestiile dar și contribuțiile vin însă de la cititori, astfel încât aceasta platforma să servească nevoilor concrete ale românilor din străinătate.

Pe lângă Resursele pentru UK, Italia, Franța și SUA – pe care apar articolele principale, există atașată o pagină de facebook; pe lângă publicitarea articolelor de pe site, aceasta dă mai departe știri la fel de interesante din terțe surse, câteva exemple: Lansarea concursului Grepit de proiecte (pe categoriile Software și Electronică) / Premiul Evens pentru Educație Media (concurs de proiecte pentru tinerii de 12 – 18 ani, în direcția dezvoltării unei atitudini critice față de mass-media) / oferta Guvernului de 10 burse unor experți IT care să inoveze în administraţie / ofertă de job-uri în instituțiile sau agențiile UE ș.a.

Iată și o inițiativă proprie din 25 aprilie 2015, când RPRS și membrii grupului Români în Gloucestershire au anunțat oficial constituirea Centrului Comunitar Românesc din Gloucestershire – un prim

proiect din cadrul unei serii organizate de RPRS, prin care se dorește construirea unei comunități active și puternice de români în străinătate. Sau o inițiativă foarte recentă: Mâine, 30 iulie, între orele 11.00 și 13.00, vă invităm la o întâlnire gratuită de informare organizată de ‪#‎WoRC  și ‪#‎RPRS. Vom vorbi despre drepturile noastre la locul de muncă, rezidența în UK, modalitățile de valorificare / recunoaștere a diplomelor de studii din România, ajutoare sociale și orice alt aspect care vă îngrijorează după decizia UK de a părăsi UE. Alături de noi vor fi specialiști în dreptul muncii, educației, ocuparea forței de muncă, migrație și trafic de persoane. Întâlnirea va avea loc la Wembley Library din Brent Civic Centre.

Printre articolele social-economice își găsesc locul știrile culturale, așa am descoperit și noi site-ul româno-britanic cu acțiune multinațională, la capitolul Români de succes: Ionuț Buruian, o întruchipare a spiritului românesc în culori și pensule (Nicolae-Daniel Popescu) / Din Africa de Sud, cu drag (de Georgiana Socianu) / Lansare de carte românească în UK – Miracolul din noiembrie… O altă categorie care ne-a atras atenția: Școala Roglos – în fapt Școala Românească de Weekend din Gloucestershire, proiect inițiat chiar de RPRS, singura de gen din sudvestul Angliei (din portofoliul foto am folosit și noi câteva superbe instantanee în videoclipul dedicat Zilei La Blouse Roumaine, printre cele mai apreciate:)

Demersul a pornit din dorința inițiatorilor și a comunității noastre din regiune de a apropia copiii români născuți în UK de limba română. Scopul RPRS este de a îmbunătăți comunicarea celor mici cu bunicii și rudele din România, dar și de a păstra identitatea, valorile culturale și tradițiile românești. Echipa de profesori îi așteaptă pe cei mici cu diverse activități didactice, interactive, creative și recreative care au ca rezultat încurajarea și îmbunătățirea comunicării în limba română. Cursurile noastre vor extinde cunoștințele de limba română și interesul celor mici pentru țara noastră, inclusiv capacitatea de a dialoga fluent în limba română cu alți copii români, dar și cu cei dragi de acasă.

Alte două secțiuni incitante fie și pentru simplul cititor român, de oriunde ar fi el – Înapoi în România (Cele mai frumoase gări din România / Povești de suflet olandez scrise cu lacrimi de român / Recunoașterea certificatului de moștenitor emis în străinătate pe teritoriul României…) și Blog (Ghid pentru a studia în UK, Valorificarea diplomei de inginer în Marea Britanie / Fă parte din echipa de producție a unui film românesc ș.a.). Parafrazând sfatul celebru al unui mare președinte american, R.R.R.S. nu întreabă statul român ce poate face pentru diaspora ci încercă să edifice cu propriile forțe ceea ce se poate face pentru semenii din străinătate.

 Doru Ionescu

fotografii din arhiva RPRS

FOLLOW US ON:
Școala românească
Ecaterina Cîmpean n

office@alterculturo.com

Rate This Article: