Saturday, Oct 21, 2017
HomeRockerPRO MUSICA – “Live in prison” (… pentru toți!)

PRO MUSICA – “Live in prison” (… pentru toți!)

Un concert sub tensiune, la propriu şi la figurat... adică Rock!

https://www.facebook.com/events/835078566634599/

Şi între ziduri sunt inimi!” Cu acest motto, în 27 februarie 2017, ora 19, la Clubul Țăranului din București se lansează DVD-ul „Live in prison”. Transpunerea primului concert rock organizat într-un spațiu privativ de libertate din România (de fapt o recidivă în a lui Ilie Stepan!), din 7 mai 2015 (cu două zile pregătitoare, atât tehnic cât şi mental, cum sublinia liderul grupului) – în Penitenciarul Timișoara, un show cu ditamai scena, instalaţia de sunet şi ecrane de proiecţie. Conceptul DVD-ului a fost creat de Ilie Stepan, cu consilierea directorului penitenciarului, chestor dr. Ioan Băla, pus în pagină video de Gelu Şfaiţer.

Înainte de toate, frapează contraplanul compus din ferestrele cu gratii groase ale unui corp de puşcărie, învecinat unei biserici! Iar repertoriul strânge melodii din toate perioadele PRO MUSICA, începând cu piese din opera folk „Creanga de cireş”, cu care a ieşit în faţă grupul încă din 1974, la un an de la debut. Cu actorul Doru Eugen Iosif recitând cântat magistral, bas baritonul George Găină, basistul vocal Dixie Krauser, claviaturistul Doru Apreotesei şi fireşte încheietorul de pluton, chitaristul Ilie Stepan. Din perioada rock, show-ul îi readuce în față pe chitaristul Bujor Grigore Hariga şi pe bateristul Lică Dolga, iar din generaţia nouăzecistă pe chitaristul Horea Crişovan, vocalul Bogdan Nagy și colaboratoarea solistă Dana Borteanu.

Playlistul este clar ales pentru spațiul privat de libertate și locuitorii săi, solitari, gândind la libertatea care a fost asasinată. Dramatismul tobelor din deschiderea „Baladei pentru doi soldaţi”, vocea feminină inedită şi atât de caldă a Danei Borteanu, pasajele cele mai liniştite (dar adânci în mesaj) ale pieselor folk, repriza solo a lui Doru Apreotesei care introduce prelucrările după PINK FLOYD, recursul la poezia clasică (Mihai Eminescu – „Şi dacă”)… Între piesele filmate în concert sunt plasate secvenţe de la conferinţa de presă (de la locul faptei), interviuri cu actanţii, dar şi cu spectatorii. Printre cuvinte sau pe faţă, piesele au fiecare ceva de spus celor de după gratii, de la prima piesă „Zările gri” cu însăşi titlul ei şi până la imnul „Timișoara”. Un clip intro – slideshow cu fotografii de la toată desfăşurarea evenimentului numit chiar „Live in Prison” -, iar la final, un bonus cu alte două clipuri: „The Waltz” cu instantanee din public (constituit din cei încarceraţi și vizitatori, alături de prieteni şi fani ai trupei!) şi „Logica timpului”, melodia care începe cu o frază cenzurată (în original – „Cum ar fi de-ar fi un om, când prea singuri iar ne vom risipi… dacă singuri iar ne vom despărţi.)

Acum am observat, după decenii de când ştiu şi iubesc grupul (care pune în prim plan, din titulatură, Musica) câte piese au mesajul, protestul în ele. Pe de altă parte, pe măsura înaintării în concert, cei încarceraţi – filmați la gros plan – se umanizează (n-am găsit altă rimă) şi se pierd între fizionomiile venite din libertate; cum spunea Stepan, citând o inscripţie de la intrarea în penitenciar, ei sunt de fapt produsul societăţii în care trăim. Cât despre această lansare bucureşteană, ea se întâmplă la o lună de la ieşirea masivă a societăţii civile în stradă, în urma adoptării acelei aberante OUG 13, de absolvire de pedeapsă a atâtor infractori din România de astăzi. O anchetă Pro TV din primele zile de protest, într-o închisoare bucureşteană, împărţise respondenţii în două tabere – unii care erau de acord cu acel act, logic, alţii care se împotriveau, tocmai pentru că era clar şi pentru ei că era dedicată exonerării de la spundere a unor demnitari, a unora dintre cei care ne conduc, care ar trebui să fie un exemplu pentru restul cetăţenilor. Răspunsuri dintr-o închisoare.

Le-am dat bineţe creştinească acestor oameni”, spunea în film Ilie Stepan, reamintind pe scenă că în penitenciar, până în 1989, au murit oameni pentru libertate.

Două ore de libertate atât de binevenită, cum conchidea unul dintre spectatori, încheiate cu hitul Revoluţiei Române, „Timişoara”. Chiar şi aşa, lui Krauser nu i-a fost uşor să se desfăşoare în faţa acelor oameni, înconjuraţi de gardieni şi mascaţi, dar a făcut-o pentru misiunea absolut salutară și necesară. O intrare reciprocă unii în atmosfera celorlalţi, cu înțelegere și respect pentru ființa umană, dar și pentru primul cârlig educativ / cultural pe care îl reprezintă muzica.

În lumea schizoidă în care trăim, DVD-ul vine ca o alternativă, un recurs la umanitate. Detensionant şi deopotrivă tensionat, sub ploaia de waţi a rockului; o ploaie de vară, în iarna vrajbei noastre. Iar singurul reproş (deşi sună dur, pentru afecţiunea profundă și admirația pe care i le port lui Ilie) după vizionarea discului este acela că una dintre marile noastre formații rock ever, PRO MUSICA nu are o discografie oficială corectă pentru mersul istoriei, în ciuda sutelor de compoziții. Firește, au fost cei 20 de ani dedicați trilogiei „Lumina– cea mai importantă lucrare muzicală din România postdecembristă. Fie ca această nouă edificare să fie, după primul pas al reunirii, încă o treaptă spre ceea ce îmi doresc nu numai personal, ci și tuturor melomanilor.

Doru „Rocker” Ionescu

P.S. În 1989, Ilie Stepan lucra la Jebel, la un spital de psihiatrie – făcea meloterapie, terapie prin muzică (un pionierat în acei ani în România). Până într-o zi, când a urcat în balconul Operei din Timişoara, pentru un alt pionierat, fredonând ceea ce astăzi a devenit Imnul de Stat al României, dar şi germenii hitului rock PRO MUSICA – „Timişoara”. Restul e istorie, cum e azi o modă să spui. Eu aş zice doar Quod erat demonstrandum şi i-aş numi trupa PER MUSICA – „Prin muzică”.

http://alterculturo.com/pro-musica-o-poveste-dincolo-de-logica-timpului/

Din 2015, TVR 3 (re)difuzează portrete ale unor trupe și muzicieni pop-rock-folk-jazz, din țară și din diaspora, în fiecare sâmbătă şi duminică de la ora 22.00, sub egida Remix! Lista completa a linkurilor catre emisiunile deja difuzate, care se pot viziona online pe site-ul TVR: http://tvr3.tvr.ro/emisiuni/remix_14038.html#articole

FOLLOW US ON:
ALEX CETĂȚEANU –
Tavi Iepan și REZID

office@alterculturo.com

Rate This Article: