Saturday, Oct 21, 2017
HomeRockerNegru și NEGURĂ BUNGET, muzică & concept

Negru și NEGURĂ BUNGET, muzică & concept

Negru și NEGURĂ BUNGET, muzică & concept

Dispariția neașteptată a liderului Gabi Mafa – NEGRU – de la NEGURĂ BUNGET m-a întristat și m-a făcut să întorc capul în urmă. Mai mult decât pentru a-mi șterge lacrima interioară, pentru a-mi reaminti atâtea concerte de pe parcursul istoriei celui mai important grup black metal românesc, una dintre firmele importante ale acestui gen de muzică pe plan internațional. Cum doar rockerii metaliști o conștientizează, formația timișoreană este de peste un deceniu cea mai importantă trupă românească de export; nici o altă titulatură dintre Carpați nu a reprezentat mai bine muzica rock a României peste hotare, cu tot cu străvechimea ei dintr-un colț de Europă, păstrând canonul nișei muzicale, dar personalizând stilul trupei.

https://www.youtube.com/watch?v=NkD_kvNy0V4&t=31s

În ianuarie 2002, o rubrică a emisiunii Remix(TVR 2) punea în pagină ascensiunea formației, în urma filmării trioului de atunci la Constanța, în vecinătatea festivalului “Metal Heart Festde la sfârșitul anului precedent. În ianuarie 2004, emisiunea “Pop Culturarelua la TVR CULTURAL povestea timișorenilor, aducând-o la zi, după filmarea recitalului de la o altă ediție a aceluiași festival constănțean din 2003, susținut la Teatrul de Vară din Costinești. De la începuturile WICCAN REDE (1995) și colaborarea directă cu label-ul bănățean Bestial Records, trecând prin ediții ale festivalului buzoian “Top T”, dar și concerte în străinătate, până la primul clip profesionist (o bijuterie pentru mine, “Văzduh) și revista “NEGURĂ – Magazin ideologic al Daciei” editată din 2000 de Negru. Discurile “Zîrnindu-să”, “Sala Molksa”, “Măiastru Sfetnic”, “’N crugu bradului”, dar și articole despre solstiții și echinocții, mitologie nord-americană, aspecte ale gândirii tradiționale și – firește – Daci!

În mai 2010, emisiunea Remixrevenea la NEGURĂ BUNGET și noua componență a trupei, printr-un reportaj de concert la clubul Silver Church din București, susținut cu o lună în urmă. Era promovat primul disc cu piese noi după schimbare – Vîrstele pămîntului”; un ultim interviu din portofoliul emisiunii cu fondatorul Negru. Gabi Mafa rămăsese același tip prietenos, modest, dar cât se poate de concentrat în planurile sale cu NEGURĂ BUNGET.

După un an multiplu aniversar (două decenii de existență, 10 ani de la discul Omși lansarea unei a doua părți a Trilogiei Transilvane, Zi) în turnee, 2017 începuse în forță, cu un tur în centrul și nordul Europei, încheiat cu două zile înainte de tragicul eveniment. Urma un program și mai ambițios, cu un turneu nord-american și planuri avansate pentru Asia și Australia, ceea ce le doresc din tot sufletul colegilor săi să ducă mai departe.

Când pleacă dintre noi un apropiat, dincolo de toată amărăciunea, încerc să asum ideea că el și-a încheiat misia cu care a fost trimis în această viață. În cazul lui Negru, voi rămâne cu acele rădăcini crescute în sus, spre altă dimensiune și imaginea sa depărtându-se – prea repede – în ceață de codru, una alburie, luminoasă. Condoleanțe familiei și celor apropiați, Dumnezeu să-l odihnească!

(foto – negurabunget.com, mulțumiri Traian Badea – youtube TVR)

Doru RockerIonescu

FOLLOW US ON:
Tavi Iepan și REZID
Remember MIRCEA TUDO

office@alterculturo.com

Rate This Article: