Saturday, Oct 21, 2017
HomeMuzica tinereții tale

Muzica tinereții tale

Muzica tinereții cui?

Una dintre prioritățile noastre o constituie (re)descoperirea valorilor românești ale muzicii pop-rock, folk și jazz din anii ’50 până în prezent. Că vor fi evenimente concertistice, emisiuni radio-TV sau online, CD-uri audio, DVD-uri, broșuri și / sau cărți, ori revizitarea diverselor documente (Arhiva Multimedia TVR, arhive ale altor instituții ori personale), site-ul vă invită la o dezvăluire a istoriei românilor dintr-o perspectivă culturală inedită, dorită o alternativă educativă tocmai prin acest prim cârlig muzical.

Valorile muzicii pop-rock, folk și jazz românești nu sunt cunoscute publicului tânăr (30 minus, n-am găsit altă rimă:) decât prin intermediul câtorva nume care încă există pe scena evenimentelor muzicale (Iris, Phoenix, Holograf, Compact, Semnal M etc). Chiar și în aceste cazuri, tinerii nu cunosc începuturile lor, condițiile în care acestea au cântat, cum a evoluat muzica lor. Contextul social-politic, economic și cultural în adevăratele-i dimensiuni este încă necunoscut pentru mulți dintre românii tineri. Publicul matur (30 plus) are la rândul său ocazia să retrăiască atmosfera tinereții, cu melodiile preferate, locurile în care a studiat, a dansat ori s-a îndrăgostit. Trupele tinereții sale sunt mult mai multe, iar poveștile lor sunt fascinante pentru toți.

Nici muzica tinerilor de astăzi nu va fi ocolită, noi credem în funcționalitatea sa de alternativă cultural-educativă, în puterea exemplului, în creativitatea de care dau dovadă tinerii aspiranți din underground. O zonă minată, din păcate, de tragedia survenită la clubul Colectiv în 30 octombrie 2015. Dincolo de consecințele nefaste directe, muzica tânără – underground în genere – are de atunci încoace opreliști și mai mari. Lipsa sălilor mici de concert se alătură crizei sălilor de repetiții. Mecanismul de promovare a numelor noi, a concertelor și înregistrărilor lor nu este nici pe departe cel normal într-o țară civilizată a anului 2016.

Rocker/Blogger

Ultimul vals, primul rock: În 13 martie 1990 a început să existe revista Rocker”. După 26 de ani, fondatorul Doru Ionescu este invitat să susțină un blog pe site-ul nostru. Pentru el, după Momentul Zero” – Decembrie 1989, a venit Momentul Unu” – 30 octombrie 2015. Atunci de ce nu și pentru revista Rocker” n-ar exista o renaștere?

Află mai multe

Remix

Pe aici se deschide o poartă scârțâind a irepetabil… Intră! Sau nu…

Numeroasele descoperiri în Arhiva Multimedia TVR din ultimii 15 ani au făcut posibilă refacerea unei părţi importante din istoria muzicii pop-rock, folk şi jazz de până în 1989, intervievând artiştii din imagini, jurnaliștii, organizatorii de concerte şi nu în ultimul rând melomanii. Emisiunile „Remix” realizate…

Scripta manent

Reviste

Jurnal de Rocker

„Ideea Rockerului s-a născut marţi, 13 martie 1990 când, în pofida oricărei superstiţii, au început să curgă idei mai mult sau mai puţin generoase, care, oricât de visătoare şi idealiste, se doreau constructive şi benefice. Rocker de la Rock, fireşte, finalizat într-un R de la România: Rocker = Rock Românesc….

Află mai multe

Cărți

În spațiul virtual, Alterculturo își dorește să țină aproape de informația scrisă și tipărită. Cărțile despre muzica românească nu sunt puține; din păcate, nu sunt promovate cum ar merita. Când cumperi o carte, tu plătești de fapt hârtia, tiparul și distribuitorul. Conținutul este un cadou al autorului!” (Cristian Radu Nema)

Află mai multe

DVD

Povești video din Timpul Chitarelor

DVD-ul „Timpul chitarelor” a apărut sub egida TVR Media în 2009, dorindu-se primul dintr-o serie propusă în încercarea de a rescrie istoria muzicii generic intitulate tinere (sintagmă sub care era indicat să ascunzi, în anii regimului comunist, genurile pop-rock, folk, chiar jazz), pe cât posibil cu „exponate” reprezentative…