Saturday, Oct 21, 2017
HomeMuzeul Rock

Muzeul Rock

Un spațiu în care să-și găsească reflectarea fenomenul (românesc) pop-rock-folk-jazz, într-o călătorie în timp, printre artefacte și proiecții de filme documentare. O instituție care să genereze și să găzduiască conferințe, proiecții, întâlniri ale colecționarilor, lansări de discuri și cărți, așadar un organism viu care să centralizeze fapte și dovezi și să polarizeze atenția generală asupra fenomenului în dezvoltarea sa. Drama de la Colectiv a generat în ultimul timp ideea unui Memorial Colectiv, pus uneori în legătură cu conceptul de muzeu al rockului.

 

Antecedente în Club A: Rock Museum

La lansarea cărții „Timpul chitarelor electrice. Jurnal de călătorie în arhiva TVR” (Club A, 2006), ideea unui muzeu rock avansată atunci a fost preluată de presă ca un proxim proiect. În 2012, la parterul clubului (care prin existența sa reprezintă un muzeu în sine), trecut între timp printr-o sumă de transformări și extinderi, s-a reuşit amenajarea în cafeneaua nou deschisă la parter, vizibilă din str Blănari, a unei expoziţii de fotografii, cu o primă temă IRIS 35 de ani, în avanpremiera concertului aniversar din Piața Constituției (curator Doru Ionescu). Cu acea ocazie a fost susținută, de altfel, și conferinţa de presă a evenimentului.

Etape de constituire a unui prim depozit:

Muzeul virtual

Identificarea unor posibile exponate cu valoare documentară, care să presupună câte o poveste. Alăturarea unor fapte cu legătură indirectă: (auto)exilul unor muzicieni, implicarea muzicii cu mesaj protestatar.

Realizarea câte unui scurt film de prezentare și postarea sa pe un site comun, pentru a sprijini și încuraja propunerea altor posibile exponate, cât mai diverse, cu viziunea legăturilor dintre acestea în scenografia și discursul finale.

De urmărit: construcţii rudimentare (manufacturate) cu exemple inedite – mască de chitară decupată din capac de veceu, galenă telefonică rebobinată pentru obținerea unei doze electromagnetice de chitară, cutie de pălării interbelică refolosită pentru obținerea unei boxe (cutie de difuzor), sistem tremolo utilizând arcuri de pat, efecte de chitară construite în cutii de seringă etc.

Nu în ultimul rând, se caută costume de scenă inedite, legate de diverse evenimente muzicale în epocă. Este de dorit, în fiecare dintre cazuri, existența unor dovezi palpabile: fotografii, filme / clipuri.

 

Muzeul real

La strângerea unei mase critice, identificarea unui spațiu de depozitare și, în paralel, a costurilor necesare aducerii obiectelor, a asigurării lor, indiferent dacă acestea sunt donate sau numai împrumutate.

Atragerea unor fonduri minime care să întrețină funcționarea depozitului și identificarea unor spații varii care ar putea găzdui o primă expunere itinerantă (festivaluri de mai multe zile, tabere de creație, workshop-uri, mall-uri cu antecedente). Ideea unei mediateci (măcar sezoniere), cu un program de proiecție a unor filme documentare și artistice legate de fenomen ar putea asigura un un flux sporit de vizitatori interesați. Angrenarea FanClub-ului Cornel Chiriac și a altor astfel de cluburi și asociații.

În funcție de disponibilitatea spațiului care a aparținut clubului Colectiv, e de luat în calcul și această variantă.

 

Propuneri de exponate:

Viranyi Attila (liderul grupului hardrock Metropol), în prezent maestru de sunet la Conservatorul din Freiburg:

Primul amplificator profesional pe care l-au primit timişorenii de la bunica solistului vocal Mony Bordeianu, din Germania. Celebrul Selmer a făcut de multe ori diferenţa, cum se spune, în anii 60, în concertele Phoenix, comparând cu alte formaţii de nivelul timişorenilor, nevoite să copieze, dacă nu chiar să inventeze instrumentele lipsă.

Andrei Ignat (claviaturistul grupului Sideral Modal Quartet), în prezent stabilit lângă Stockholm:

O plachetă primită cu ocazia premierii trupei Sideral Modal Quartet la primul festival național de muzică pop din România (16 – 22 dec 1969), care poate fi asamblată cu o serie de fotografii realizate de Emilian Urse (CineStudFilm) cu ocazia concursului desfășurat atunci la Casa de Cultură a Studenților din București (zisă Preoteasa).

De ultimă oră, de la primul baterist al trupei ROȘU ȘI NEGRU (refăcută la Iași de Nansi Brandes), Bondy Stenzler, am primit în 2 iunie 2016 cămașa de concert croită de tatăl lui Nansi, vizibilă în fotografia din 1968 de mai jos!

Mircea Florian ne-a pus la dispoziție o serie de afișe, deja scanate.

Rock și revoltă

Prima victimă a Revoluției la București a fost un rocker, Mihai Lucrețiu Gîtlan, basist al grupului Interval care activa la Casa Studenților din București.

Discul Orele Revoluției editat de Electrecord și RadioTeleviziunea Română cu melodii dedicate Revoluției și înregistrări inedite din timpul conflictelor.

Piesa lui Mircea Florian „Vocea oilor”, inspirată de evenimentele de la Praga din august 1968, înregistrată de Cornel Chiriac și difuzată fără știrea cenzorilor la Radio București.

Side project

Identificarea unor resurse pentru urcarea pe canalul oficial youtube al TVR a cât mai multor arhive muzicale, cu un plan de promovare pe măsură.