Saturday, Oct 21, 2017
HomeRomânia de pretutindeniLA BLOUSE ROUMAINE – Ecouri

LA BLOUSE ROUMAINE – Ecouri

«Bucuria de a fi și de a face împreună»

Cu Florian Pittiș am început precedentul articol, iată cum – fac ce fac – și tot la ideile sale ajung, vorbe de duh… tânăr, le zic eu (am amintiri multe și puternice cu Moțu, multe transcrise tot aici pe site, un articol care deține de altfel recordul de vizualizări pe blogul muzicii românești: http://alterculturo.com/florian-motu-pittis-personajul-unic-si-irepetabil/): „Sunt cel mai frumos din oraşul acesta / pe străzile pline când ies n-am pereche / atât de graţios port inelu-n ureche / şi-atât de-nflorate cravata şi vesta. / Sunt cel mai frumos din oraşul acesta…”

Din întâmplare mi-am dat seama că această poezie – «Corydon», de Radu Stanca – descrie un hippie, din cap până-n picioare. Culmea e că a fost scrisă în 1941! Tot atunci a apărut cartea «Între cer şi destin» a lui Armand Constantinescu, în care se spune că în jurul anului 2000 Pământul va intra sub semnul Vărsătorului, cu o nouă idee faţă de semnul Peştilor de până atunci (cu deviza «Iubeşte-ţi aproapele!»), aceea care se poate reduce la «Bucuria de a fi şi de a face împreună» – atenţie: nu ceva anume ci o acţiune fără scop. Şi caracterizând această nouă perioadă de 2000 de ani a Pământului, Armand Constantinescu descrie de fapt, implicit, mişcarea Hippie. Repet, în 1941!

În primăvara acestui an, a fost promulgată Legea privind instituirea Zilei Naționale a Costumului Tradițional din România – a doua duminică din luna mai. În condițiile în care, din 2013, funcționează la scară planetară La Blouse Roumaine în noaptea de Sânziene (24 iunie), recunoscută oficial în ultimii doi ani și la Washington, iar de curând o zi națională similară a fost instituită și în Republica Moldova la doar două zile distanță (26 iunie, remember Unirea Mică în urma alegerii lui Cuza din 5 / 24 ianuarie 1859). Tot din acest an, programul altfel salutar Re>Patriot a propus data de 15 august ca Ziua Diasporei. În același spirit, va urma în toamnă Summit-ul “Împreună pentru România”, nu insist. Cert e că imaginea României nu se contorizează numai la nivel oficial, prin implicarea instituțiilor abilitate gen I.C.R. ș.a., ci și la nivel individual – fiecare sfințește locul cum crede el, mai cu seamă în comunitățile românești!

Încă un fapt trecut cu vederea, din punctul meu de vedere – toate acestea survin după ce anul trecut a fost instituită Ziua Românilor de Pretutindeni în ultima duminică a lunii mai. La București de exemplu, în 2016, aceasta a fost sărbătorită pentru publicul larg la teatrul de vară refăcut din parcul Herăstrău. A cântat o formație pop-rock importantă, nu știu în ce relație cu ziua în cauză, n-am fost prezent, mea culpa. În condițiile în care pe mapamond există atâția muzicieni români celebri în toate subgenurile, care fac implicit reclamă și imagine României, nu a fost găsit nici unul care să fie prezentat melomanilor din România, care să-și spună povestea cântată pe alte meleaguri… Iar despre Congresul Românilor de Pretutindeni, de la sfârșitul lui iunie, amânat de câțiva ani, au scris alții, aici nu facem politică.

Revenind, firește că se poate glosa la nesfârșit – luând la bani mărunți – fiecare denumire. Așadar, în România dintre granițe o zi impusă de sus în jos, față în față cu o zi sărbătorească ivită din România de pretutindeni; viitorul (apropiat) ne va arăta care dintre ele se va revela cu adevărat – aceea din obligație sau cea din simțire… Abia aștept să crească copiii românilor născuți dincolo de fruntariile țării, care învață limba maternă în școlile particulare din diaspora.

Ecouri pe termen lung, ecouri pe termen scurt…

În “Dilema veche” sau “Observator cultural” era la un moment dat, pe pagina a doua, o rubrică – senzațională pentru mine – cu Știri trecute cu vederea sau așa ceva. Fiind implicați, în 24 iunie 2016, prin propria noastră voință, în megamișcarea internațională LA BLOUSE ROUMAINE (am publicat un articol, am realizat un videoclip pe o muzică din diaspora cu fotografii din zeci de comunități românești, având arborată, cu diverse ocazii, Ia Românească http://alterculturo.com/24-iunie-dress-code-universal-la-blouse-roumaine/) – m-am gândit că atunci, în nebunia de postări de pe facebook, din jurul zilei cu pricina, multe fapte vor fi fost trecute cu vederea. Evenimente punctuale care atestă păstrarea backgroundului național și dincolo de sărbătoarea recunoscută în atâtea comunități românești.

Am rămas în legătură cu câteva personaje din fotografii și avem, iată, un al doilea videoclip (pe muzica oferită de astă dată de naista suedeză – de origine română – DANA DRAGOMIR BURLING), o melodie care apare de altfel pe “Discul Emigranților / Muzica Diasporei” editat în România, în 2014, de Soft Records (laolaltă cu cartea celor 100 de muzicieni români din diaspora). http://alterculturo.com/povesti-cu-cantec-din-diaspora-100-de-romani-si-aventurile-lor-muzicale/

O sumară trecere în revistă a personajelor din fotografii și acest nou videoclip nu fac decât să păstreze și în restul anului strocul impus de La Blouse Roumaine (cărora le mulțumim și pe această cale pentru share-ul primei noastre contribuții), funcționând – de ce nu? – ca o avanpremieră la Ziua Patrimoniului Cultural Imaterial care se celebrează în toată lumea (inclusiv în România) în 17 octombrie. O poveste video care pornește și se întoarce în visul unui copil român… Vizionare și… reflectare plăcute! Cum se va vedea, nici o fotografie nu seamănă cu cealaltă, dar cu toate, separat și la un loc au ceva comun… dv cum îi spuneți?

Doru Ionescu pentru Alterculturo

PS pentru confortul audiției / vizionării

Cum se va vedea și în lista creditelor de la sfârșitul videoclipului, muzica îi aparține primei naiste profesioniste din lume, o româncă din Suedia cu o poveste de viață complicată – dar cu happy end – ca a multor altor semeni din diaspora (revenită de curând dintr-un turneu scandinav). http://alterculturo.com/dana-dragomir-burling-stockholm-suedia/ Dacă n-aveți timp pentru articolul – prezentare de pe site, filmările (e mult spus – telefonul Danei e de vină:) sunt realizate în vacanța sa în România de la începutul lunii iunie. Iar imaginile sunt variate, provenite de la Ambasada României la Ottawa (Aurelia Zmeu) și La Blouse Roumaine din gara Antwerpen (Bianca Stoicheci) până la ICR Lisabona (Mihaela Crăciun) și evenimentaul etalon de la Washington (Bogdan Banu). Alte amănunte în addenda de mai jos.

Castellon – SPANIA

Din Spania, unde conviețuiește a doua comunitate românească (numeric vorbind, cel puțin din Europa ultimului deceniu), Adriana Simionescu ne-a permis să folosim fotografiile de la Ziua Iei din Castellon (organizator: https://www.facebook.com/asociacionro/?fref=ts). Un eveniment circumscris comunității online La Blouse Roumaine, cât se poate de real! Mai mult, în seara dinainte de Sânziene a existat și o șezătoare în agenda culturală a orașului. Atât în interiorul cât și în exteriorul hotelului care a găzduit dublul eveniment au fost amenajate expoziții, iar ceea ce ne-a atras atenția dincolo de toată frumusețea lumii românești prezente ține de detaliu: copiii au colorat în conturul celebrei La Blouse Roumaine semnate Matisse!

Dubai – EMIRATELE ARABE UNITE

Din Dubai, o contribuție inedită a unei asociații culturale din Emirate, intermediată de președintele Carmen Paiu (https://www.facebook.com/RSCAUAE/). Impresionant filmul evenimentului (sub egida Roman-IA: Simte Mag-IA / Descoperă IA https://www.youtube.com/watch?v=CcwRiESkC2c). Începută în 2007 cu o scrisoare către Patriarhie pentru a avea un preot român care să oficieze slujbele de Paște și Crăciun, activitatea comunității a crescut inclusiv prin apariția Consulatului din 2009. Dar dincolo de toate aspectele oficiale, vă invit pe profilul facebook al asociației, la categoria video, unde veți întâlni un filmuleț despre cum se fac sărmăluțele în foi de viță:)!

Din Marea Britanie ne-a răspuns Simina Tulbure în numele studenților români și a organizației lor University of Essex Romanian Society  (https://www.facebook.com/Romanian-Society-University-of-Essex-249166791837812/). În lipsa unei comunități românești, ei s-au reunit în ansamblul “Apă de Izvor”, au îmbrăcat fiecare ce-a avut asemănător cu tema zilei și au încins horele în campus; entuziasmul trece de staticul oricărei fotografii!

Essex – MAREA BRITANIE

Milano – ITALIA

De la Mihaela Moroșan și Asociația ARCA din Milano (https://www.facebook.com/AsociatiaARCA/?fref=ts) am primit o serie de fotografii superbe, de la sărbătoarea zilei universale a iei organizată la Milano. Un eveniment cu peste 200 de participanți, între care eu am confundat – mea culpa – un ansamblu folcloric adus din România… datorită garderobelor de invidiat! Dar nu, toate personajele sunt români din comunitatea din zona Milano – Torino, între care mulți membri ai unor grupuri de dansuri, de teatru… și personal de la Consulat, tot respectul. Iar dincolo de horele avântate, mâncărurile ca la mama acasă și mesele-stand (cu ii, icoane, flori de câmp, ștergare și… băuturi branduite), n-am putut trece cu vederea tortul ornat cu motive tradiționale. O fi făcut așa ceva și cineva de prin România?

Cu ocazia aceleiași Zile Universale a Iei, am putut face legătura cu Maria Barakat din Iordania, cum se vede în alte fotografii inedite din videoclip. Cineva ne-a întrebat ce caută broboadele arăbești la un loc cu iile noastre, nouă ni s-a părut chiar interesantă alăturarea, doar e vorba de familii mixte, care aparțin unor culturi diferite. În Amman Maria este președinte al unui forum pentru cultură (https://www.facebook.com/JRFC.Jo.Ro/?pnref=lhc) integrat într-o platformă globală, iar 24 iunie a fost un prilej de a-și etala tradițiile, de la ii și farfurii la sarmale, gogoși și cozonaci! Precum în emoționantul film de pe pagina facebook, și noi mulțumim, JoRo!

Jabal Al Weibdeh – IORDANIA

Ana-Maria Cuciureanu a sosit din Grecia cu o splendidă carte de vizită a două entități românești – Asociația femeilor Românce din Grecia (https://www.facebook.com/afrg.gr/) respectiv Școala în limba română Elena Rosetti-Cuza (https://www.facebook.com/serc.gr/). În timeline-ul acesteia din urmă veți găsi și un fotomontaj de la sărbătoare, ca și câteva imagini cu cei 30 de copii care au fost în România, în tabăra ARC – Oglinzi (Târgu Neamț) 2016! Nu știm dacă cimpoiul din videoclipul nostru e funcțional, cert e că școlarii știu de mici tradițiile și neamul din care fac parte, peste orice granițe geografice.

Atena – GRECIA

Amsterdam – OLANDA

Din Amsterdam, Cătălina Negru ne-a transmis mesajul proaspăt înființatei Fundații Români pentru Români (https://www.facebook.com/Rompronl/?fref=ts), care pregătește în octombrie Zilele Comunității Românești (http://www.rompro.nl/blog/zilele-comunitatii-romanesti-89-octombrie)! Doar câteva fotografii din goana bicicletei, dar pe site am găsit și imagini din Alkmaar, Haga, Groningen, Eindhoven și Rotterdam.

FOLLOW US ON:
Solitarul ADRIAN ENE
MARIA NAGY face nave

office@alterculturo.com

Rate This Article: