Saturday, Oct 21, 2017
HomeRockerJurnal de arhivă TVR: FFN, formația fără… imagini?

Jurnal de arhivă TVR: FFN, formația fără… imagini?

Jurnal de arhivă TVR: FFN, formația fără… imagini?

…Cam așa se intitula un scurt capitol (jumătate de pagină, mi-e și rușine când răsfoiesc acum) din primul volum „Timpul chitarelor. Jurnal de călătorie în arhiva TVR”, lamentându-mă de la bun început în lipsa oricărei filmări cu una dintre trupele de suflet ale adolescenței mele. Apoi au venit fotografii de la solistul Cristian Madolciu, o întâlnire prin 2000 și un pic cu Radu Stoica, mai cunoscut ca solistul rock de la MONDIAL (e stabilit prin Franța, din păcate n-a mai venit la interviu, i se furaseră actele…), interviul cu Doru Donciu, imaginile fără sunet din Arhitectură (vreun minut, cred) de la Mirel Leventer, încă o întâlnire cu ultimul baterist Lucian Rusu (intermediată de Dan Bădulescu, vecinul nostru comun din Berceni; Lucian este stabilit la Ottawa), interviurile cu Cristi și cu Gabi Litvin (și regretul de a nu-l fi prins acasă pe Silviu Olaru), cu emisiuni pentru TVR Internațional în care am simulat videoclipuri, folosind înregistrările de pe discuri…

Acestea două din urmă, redifuzate la TVR 3, în 2017 (emisiunea „Remix”): http://tvr3.tvr.ro/sambata-la-remix-un-chitarist-din-canada-i-un-trompetist-din-suedia_18769.html 

http://tvr3.tvr.ro/sambata-la-remix-academica-i-ffn-via-danemarca-i-canada_18985.html

Vineri 25 martie 2016, colegii mei teveriști Eugen Constantinescu și Virgil Drapanotis, care recuperează filmări de pe benzile late (zise MGS), mi-au făcut o mare surpriză – nu prima – anunțându-mă de o copiere cu o posibilă filmare de concert cu FFN, cu două voci feminine. Clar, Catenele Anca Vijan și Păunița Ionescu, deci circa 1973. Sala Palatului? Dintr-o carte încă nepublicată (în care capitolul despre FFN s-a mărit considerabil… dar rămăsese cu același titlu) am găsit pasajul cheie, nu mă întrebați de unde m-am documentat și nici ce și câte surse am consultat:)

„…Interesant este că în 1973, la festivalul rock organizat de TVR la Sala Palatului, au luat Premiul I într-un concurs în care figuraseră Phoenix, Roșu și Negru, Sfinx şi Progresiv TM!” În capitolul despre Catena, găsesc anul 1972 în care Anca și Păunița au participat cu FFN la „Gala formațiilor” organizată de Sindicatul RadioTeleviziunii, un concurs despre care iar se zice că ei au luat Premiul I. Până să văd imaginile, a trecut un weekend complicat, iar primul răspuns la semnalarea mea a venit din Hannover, de la Anca Vijan (în Canada era noapte): „Eram foarte des împreună, și CATENA și F.F.N.-ul repetam la Student Club, la Preoteasa, iar pentru concertul de la Sala Palatului la Club A… Prima mea chitară bună a fost un Fender Telecaster, datorită faptului că-mi plăcea cum suna chitara lui Gabi Litvin, așa că am vrut și eu una la fel; iar Silviu Olaru era fratele meu de cruce. Au fost o grămadă de concursuri de acest fel… Nu mai știu care dintre ele e filmat de TVR… Tot amân să scanez niște ziare și reviste de pe vremuri, căci am o grămadă…”

Madolciu, de la Toronto: „Așa este, raționamentul tău e bun! Ce mai pot să-ți spun e că piesa cântată atunci se numește «Interludiu» și figurează pe primul nostru LP, «Zece pași». Repetam împreună la Clubul A și eram buni prieteni cu fetele. Mergeam împreună la restaurant, după ce terminam concertele respective.” Sâmbătă, parcă, mesaj de la Gabi Litvin, tot de la Toronto: „Da, asta ar fi o surpriză. Cred că am pe undeva o înregistrare din spectacol (cu Populara, cred) dar nu am văzut niciodată vreo secvență video. Parcă s-a chemat «Gala formațiilor vocal-instrumentale», din septembrie ‘73. Au mai fost Mondial (cu Iulică Merca RIP), Sfinx, Romanticii, Clasic XX, Carusel, Venus. Anca și Păunița s-au alăturat la ideea lui Silviu Olaru. «Flacăra» și «Săptămâna» au publicat poze cu componența asta.”

Luni, un alt bun coleg care m-a ajutat de atâtea ori peste program și obligațiile de serviciu, Lory Sîrbu mi-a înlesnit vizionarea: nu una, ci patru piese sunt filmate, prima instrumentală și ultima „Interludiu”… Catenele nu pot fi confundate, Cristi are pantaloni evazați cum n-am mai văzut din copilărie, plus o bluză foarte mișto (în epoca în care începuse restriștea pe scenele pop-rock, incredibil), pe Gabi îl recunosc mai mult după riffuri, la tobe e clar regretatul Florin Dumitru (Florică), de când nu l-am mai văzut? (cred că din filmările cu MODERN GRUP), la bas probabil Silviu Olaru, iar la orgă Șerban Bolintineanu, o față total nouă pentru mine. La flaut nu cred că e Doru Donciu (pe care îl știu binișor de la CORAL), iar la muzicuță… ce să mai zic, nu cred că e cazul de Cornel Ionescu, pe care l-am văzut în destule ipostaze…

Din nou mail-uri în cele patru zări (ei, vorba vine), vin iar misive (atenție, am brevetat cu iluștrii mei colaboratori metoda oarbă, oamenii n-au văzut încă nimic, le-am mai povestit eu ce și cum m-am priceput, după ce am recunoscut și piesa „Vântul” de pe primul LP). Un mail de la Henri Bonnel (Șerban Bolintineanu, care va să zică), pe care l-am rugat să se localizeze cumva, adresa de mail primită de la Cristi fiind ciudată rău… „Nu e nici o indiscreție, eu sunt profesor de matematică la universitatea din Noua Caledonie (insulă franceză din Pacificul de Sud), dar vă scriu din Australia (Perth), căci sunt în vacanță pentru Paște. În august ies la pensie și mă voi împărți între Franța (Montpellier) și Australia (Perth)… Nu știu cât sunt de bune amintirile mele, dar la muzicuță era Cornel Ionescu și la flaut Doru Donciu (sunt sigur).”

Cristi Madolciu: „În mod cert, atât la muzicuță cât și la flaut este Doru Donciu. Ăștia cinci eram în momentul acela: eu, Gabi, Silviu, Florică și Doru. Îmi spui de Păunița și acea melodie pe care o interpretează… Te rog să mă crezi că nu-mi mai aduc aminte faza respectivă.” Gabi revine și el: „Minunat, flautistul / muzicuțist este Narcis Albulescu (am uitat că a fost și el cu noi atunci)…”

https://www.youtube.com/watch?v=M8dqi7LvstU

Un pas mic pentru omenire, dar uriaș pentru noi, atâția fani câți om mai fi rămas (trupa plecând om după om până în 1990, când s-a dus și solistul, și cu el iubirea noastră, floare albastră, floare albastră… Altfel, FFN au erupt din nou, de-acolo de departe, din Canada! 5 iunie 2008, Edwards Garden din Toronto, lansare cu fast a unui nou disc FFN – „In Blue Jeans” – de astă dată filmată de Raul Dudnic pentru emisiunea „Noi românii”. Momentul a fost rememorat pentru TVR Internațional după cinci ani, acasă la chitaristul Gabi Litvin. Ajuns în Toronto, acesta s-a reinițiat în tainele aparaturii electronice cu Silviu Olaru. Când a sosit și Cristian Madolciu, în anii ’90, au început repetițiile. Baterist – Florin Dumitru, fost MONDIAL și FFN! La lansare Gabi n-a cântat, în schimb Silviu Olaru – practic detonator al noului FFN canadian, autor al majorității compozițiilor noi, i-a avut alături pe solistul Cristian Madolciu și pe Marcel Năvală, venit special de la Philadelphia.

„…Discul are 61 de minute şi 16 piese, în engleză sau în română, plus două instrumentale. Singura melodie care nu este nouă este cea titulară, iniţial înregistrată în Radio, prin ’72 – ’73. N-a apărut niciodată pe vreun disc de-al nostru şi practic am şi uitat-o, până când am dat de ea pe internet. Am refăcut integral şi «La răscruce de vânt» (de pe primul nostru LP). Noi am produs tot CD-ul, ne-am deschis şi website.” La final, citez din cronica semnată de Magda Ionescu pentru ziarul românesc „Acasă” din Canada, în iunie 2008:

Piesele au curs în aplauze, cu un public entuziast, în picioare pe tot parcursul mini-show-ului. „Cântec ţigănesc”, o piesă de mare forţă, „În Blue Jeans”, un imn al adolescenţelor celor ce purtau jeanşi în vremea comunistă, la preţul unui salariu pe o lună al părinţilor lor. „La răscruce de vânt”, piesa care a consacrat F.F.N. în anii ’70. Pe fundalul imaginilor ţărmului Mării Negre la Costineşti am fredonat împreună cu ei, am scandat, am cerut bis la scenă deschisă. Brusc lansarea se transformase în concert şi – scanaţi de proiectoare – am realizat cât de necesar este un concert, cât de curând, cu F.F.N. la Toronto

https://www.youtube.com/watch?v=FYGoAe08Ja4

Post scriptum

După o săptămână de la postarea arhivei TVR FFN – „Vântul“ (dar și a celorlalte două filmări, „Interludiu“ respective „Populara“ cu Păunița Ionescu – mulțumesc Gabi Andrieș Pipaiu pentru masterizare!!), o adăugire post factum în nota articolului:

„N-am crezut că o să re-trăiesc vreodată spectacolul acela. Aceasta a fost ultima seară (de unde și agrafele în păr, pentru că urma să fie imprimat), dar nu am văzut înregistrarea niciodată. Cred că sus la pupitru a fost inginer de sunet Paul Enigărescu.“ (Gabi Litvin)

„Formidabil, bravo, jos pălăria! Acum, că văd, pot să-ți mai dau detalii. La flaut și la muzicuță nu este Doru Donciu. Este Narcis Albulescu, cu care noi am cântat până a venit Doru, la puțin timp după acest festival. Piesa unde cântă Păunița se numește «Populara». Nu a apărut pe nici unul dintre discurile noastre, dar am înregistrat-o la Radio în studioul T8, fără Păunița și Anca.“ (Cristian Madolciu)

Iată și un mai vechi concert de la Toronto, dinainte de lansarea discului din 2008, în formula Madolciu / Litvin / Olaru.

https://www.youtube.com/watch?v=8dSnS0s6c8M&nohtml5=False

Doru „Rocker” Ionescu

Din 2015, TVR 3 (re)difuzează portrete ale unor trupe și muzicieni pop-rock-folk-jazz, din țară și din diaspora, în fiecare sâmbătă şi duminică de la ora 22.00, sub egida Remix! Lista completa a linkurilor catre emisiunile deja difuzate, care se pot viziona online pe site-ul TVR: http://tvr3.tvr.ro/emisiuni/remix_14038.html#articole

FOLLOW US ON:
NICU ALIFANTIS strik
RODION se întoarce!

office@alterculturo.com

Rate This Article: