Saturday, Oct 21, 2017
HomeEvenimente cu suflet românescGILMAR OPRIŞAN din nou vedetă la Toronto!

GILMAR OPRIŞAN din nou vedetă la Toronto!

GILMAR OPRIȘAN la ``Fantezii de Toamnă`` - 5 noiembrie 2016

https://www.facebook.com/events/1773196706255045/

Ana-maria Scordescu, organizator în comunitatea românească din Canada / Ontario al unora dintre cele mai mari evenimente din tot cuprinsul lumii românești de peste granițe: „Gilmar? Nu e prima dată când e cap de afiș la CaRo… De doi – trei ani, ca și la Revelion! Plus în comunitate – private functions:)“ Mai încape altă laudă? Poate aceea adresată Ana-mariei, care face și drege pentru spiritul românesc de peste mări și oceane. Am cunoscut-o pe facebook, în vară, după ce susținuse un prim stand al României la un mare festival internațional de la Carassauga (prima emisiune on-line Alterculturo, dacă n-ați văzut-o, are ample extrase, ca și primul nostru videoclip dedicat La Blouse Roumaine). Acum are gata un nou eveniment – FANTEZII DE TOAMNĂ CaRo (în 5 noiembrie), aveți afișul alăturat. Cât despre Gilmaro, pe lângă emisiunea Remix de la TVR 3 din weekend, iată cine e și ce face el… http://tvr3.tvr.ro/remix-cu-trei-povesti-de-viata-cu-cantec-duminica-la-tvr3_18073.html

„Soarele răsare, m-am trezit bine dispus / azi mă sui în avion, plec departe spre apus. / Voi lăsa în urmă casa, prietenii şi damele / ce pân-acum mi-au colorat şi zilele, şi nopţile. // Bagajele-s făcute, mi-am pus doar strictul necesar / un geamantan cu amintiri şi ceva bani de buzunar. / Voi începe-o nouă viaţă, vreau să uit tot ce a fost / zile fără căldură, fără apă, incluse în zilele de post. // Ştiu că nu-mi va fi uşor şi-o voi lua de la-nceput, / iar inima în piept se strânge. / Dar am speranţe că-ntr-o zi voi reuşi / destinul voi schimba şi toată viaţa mea. // Nu am nici cel mai mic regret că spre Toronto mă îndrept / şi o să fac la noapte bal căci am bilet spre Montreal.“ („Balada emigrantului“, piesa care deschide și compilația apărută în România în 2014: „Discul emigranților. Muzici din diaspora“)

Gilmar Oprișan, sau Gilmaro cum îşi zice ca artist, este de loc din Bacău. Solist pop-rock cu o activitate underground în România (deși a mai fost văzut prin emisiunile TVR, în urmă cu două decenii), s-a stabilit la Toronto, unde a emigrat alături de familie. Nu a ajuns al doilea Bon Jovi, cum visa la un moment dat, în schimb – singur sau cu grupul pop-rock Nashpa Sound – a devenit un artist întâlnit frecvent pe afișele comunității românești din zona Toronto, cu două discuri la activ.

„M-a bătut gândul din liceu, pe vremea comunismului; am visat la America de Nord, ba chiar la Canada, dacă mă gândesc bine. Am vrut să ajung pe pământul făgăduinţei şi iată-mă. Am depus actele, am venit cu familia, am fost serios şi pozitiv – e important ca să poţi construi. Contează şi să n-ai regrete, pentru că dacă ai nu te mai poţi înşuruba. Normal că dorul mă trage înapoi, acolo sunt toate amintirile cu prietenii, familia. Dar soţia şi copiii sunt aici. Din 2000 încoace n-am fost de multe ori – ultima dată în mai, de Paşti, când am lansat discul din 2008. A fost foarte frumos şi emoţionant, la mine, la Bacău, în clubul Crimson, cu sala plină, postere, sunet foarte bun.“

Gil a lansat un prim disc în 2008, cu aportul colegilor de la Nashpa Sound (Raul Dudnic i-a montat şi un clip, de altfel el – realizatorul emisiunii TV „Noi Românii“ este și cel care mi l-a recomandat pe solist și m-a ajutat să-l filmez în iunie 2013, pentru TVR Internațional). Evenimentul a coincis cu un concert Compact şi Gabriel Cotabiţă, aşadar a avut parte de o sală plină, cu vânzare de CD-uri şi autografe. După şase luni, în aceeaşi loc – Toronto Centre for the Arts „George Weston Hall“ – sala a fost şi mai plină; colegi de scenă i-au fost Nicu Alifantis şi Ducu Bertzi, numai bine pentru a lansa un al doilea disc, de colinde.

„Am făcut de toate aici, am tras din greu, dar am avut muzica mereu aproape, am crezut în steaua mea. M-am bucurat de fiecare realizare şi am privit tot timpul înainte, la următorul pas. Majoritatea românilor din Toronto, Hamilton, Kitchener mă ştiu, avem la activ atâtea evenimente împreună. Am repertoriu în engleză, italiană, spaniolă, rusă şi greacă, mă ajută şi ambitusul vocii de trei octave. Şi îmi aleg cu grijă piesele.“ Mai mult, în 2014 a obținut un rol principal într-un musical – „Pigment a Musical“ – care a fost jucat în săli nord-americane de renume, inclusiv la un festival de profil. A nu se rata „Balada emigrantului“ ilustrată în emisiune, dar nici clipul „Dacă“, două dintre piesele de rezistență ale primului său disc. Iar dacă de Sărbători sunteți în Canada, sigur veți prinde un concert de colinde, care acolo, departe de țară, au o altă rezonanță.

Doru „Rocker“ Ionescu

Galerie foto – arhiva Gilmaro

FOLLOW US ON:
GIA IONESCO – Toro
De la Minutul Unu, d

office@alterculturo.com

Rate This Article: