Friday, Oct 20, 2017
HomeRockerEMINESCU in Rock!

EMINESCU in Rock!

EMINESCU in Rock!

Mi-am făcut o obișnuință, de câțiva ani încoace, ca în preajma zilelor legate de Eminescu (15 ianuarie respectiv iunie) să scormonesc pe ici, pe colo, în căutarea muzicii pe versuri de Mihai Eminescu, aceea mai puțin cunoscută. Acum vreo 15 ani, la TVR 2, am încercat chiar o incursiune în arhiva Televiziunii Române de-a lungul deceniilor, căutând artişti pop-rock şi folk inspiraţi de poet. Iar înregistrările descoperite nu au fost puţine. 

http://www.tvrplus.ro/editie-remix-407317

Încă din urmă cu 50 de ani, grupul beat Sideral şi-a înscris în repertoriu o melodie inspirată de versurile eminesciene – „Lacul” (interpretată alături de solistul Cornel Guriţă şi Cometele, cu muzicuţa inconfundabilă a lui Cornel Ionescu) pe coloana sonoră a unui film celebru în epocă, „Ultima noapte a copilăriei”, regizat de Savel Ştiopul. Din perioada imediat următoare datează şi „Somnoroase păsărele”, semnată tot Sideral cu solistul Cezar Tătaru. Sincron – grupul care a gravitat în jurul regretatului Cornel Fugaru – şi-a înscris şi el în biografia afectivă „Şi dacă” respectiv „Somnoroase păsărele”. Savoy, chiar la debut, a avut la rândul său o încercare numită „La steaua”, iar Romanticii, proaspăt personalizaţi dintr-o aripă a celebrilor Mondial, au lansat încă de la debutul din 1971, cu Doru Tufiş la voce şi chitară, „O, rămâi” şi „Crăiasa din poveşti” (şlagăr care nu a iertat nici unul dintre topurile anului 1973).

Revenind la sesiunea de filmări din primul studiou al Televiziunii Române din 1968, în afară de Sideral a performat şi solistul Toni Ghera acompaniat de altă glorie şaizecistă, Olympic ’64, cu „De ce nu-mi vii”. O altă versiune cântată a celebrului poem aparţine din aproximativ aceeaşi perioadă, într-o variantă mai academică, conservatoriştilor ieşeni de la Roşu şi Negru, compoziţie a asistentului lor de la facultate, Sabin Pautza! Cât despre Mondial, povestea s-a generalizat, în sensul în care şlagărele lor pop-rock (o muzică proaspătă, aşadar, în contextul comunist al vremii) au uimit o ţară întreagă, majoritatea textelor fiind revalorizări ale poeziilor marilor clasici ai literaturii române: Eminescu, Minulescu, Topârceanu, Goga, Şt. O. Iosif… Primul dintre ei a avut chiar două poeme puse pe muzică pop-rock – „Atât de fragedă” şi „Departe sunt de tine” (compoziţii ale solistului Gabi Drăgan).

http://tvr3.tvr.ro/mondial-o-romanta-cu-ecou-si-bibelou-sambata-la-remix_14749.html

La Timişoara, chiar pe 15 ianuarie 1973, debutau în concert câţiva tineri cu grupul folk Pro Musica, pentru a cânta exclusiv (atunci) din lirica poetului. Un an mai târziu, emisiunea „Tinerii şi muzica lor” îi difuza cu „Glossa”, baladă rămasă în repertoriu până în prezent. Un deceniu mai târziu, trupa lui Ilie Stepan, devenită între timp unul dintre polii rockului autohton, edita pe primul disc „Şi dacă…” (cu Ionel Nae Tarnoczi la voce), iar pe următorul „Dintre sute de catarge” cu solistul Tic Petroşel. După 1989, Ilie Stepan a continuat tributul muzical eminescian, mai întâi pe o casetă audio cu recitări ale actorului Eugen Moţăţeanu – „Femeia, eterna poezie”, apoi pe trilogia Stepan Project – „Sensul vieţii”: „La steaua”, „Adio, „De-atâtea ori”, „Replici”…

http://tvr3.tvr.ro/la-tvr-3-va-asteapta-un-weekend-cu-muzicianul-timisorean-ilie-stepan_16556.html

În 2000, inimosul muzician orădean Florian Chelu Madeva a pus în pagină, în Anul Eminescu, un întreg CD cu ilustrări ale poeticii ilustre (compus alături de colaboratorii săi de peste decenii), înregistrat mai întâi în limba română, apoi şi în italiană, maghiară, engleză, germană…: „Mari melancolii şi aspre indignări”, sub egida Rock Filarmonica Oradea, acoperă stilistic un ecart de la balada folk la rockul simfonic. „Sara pe deal”, „Adânca mare”, „Şi dacă” au fost filmate de-a lungul anilor pentru emisiunea „Veni Video Vici” (TVR 2).

http://tvr3.tvr.ro/un-remix-de-sezon-cu-dan-badulescu-i-rock-filarmonica-oradea_16473.html

Alte tributuri descoperite de-a lungul anilor: Adriana Ausch şi Alexandru Andrieş – „O, rămâi”, operele rock Krypton – „Lanţurile” (la Bucureşti şi Constanţa, apoi şi pe un dublu-album) ori Haron – „Cu Haron peste Aheron” (Satu Mare) care au folosit în libretele lor fragmente din lirica eminesciană, „Lacul” (Şerban Ciurea cu Entuziaştii, piesă care a făcut valuri în anii ’60, pentru care autorul a fost primit în Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor – cel mai tânăr membru atunci – deocamdată inexistentă în arhive, dar reînregistrată de acesta în anii de după emigrarea sa în Statele Unite). Și dacă veni vorba de diaspora, FFN au înregistrat la Toronto pe CD „Și dacă”, iar de la Goteborg, Ovidiu Marian zis Madius a adus o serie de bossanove interpretate deopotrivă cu versurile suedezei Karin Boye și românului… Mihai Eminescu!

Doru Ionescu

Din 2015, TVR 3 (re)difuzează portrete ale unor trupe și muzicieni pop-rock-folk-jazz, din țară și din diaspora, în fiecare sâmbătă şi duminică de la ora 22.00, sub egida Remix! Lista completa a linkurilor catre emisiunile deja difuzate, care se pot viziona online pe site-ul TVR: http://tvr3.tvr.ro/emisiuni/remix_14038.html#articole

PS: Un mesaj de la Iuliu Constantinescu, cu o listă impresionantă de alte cântece la temă, mulțumesc!

Salutare, Doru! Am citit articolul tău despre compoziții rock, pop & folk pe versuri eminesciene. Informații foarte interesante și deși știu că articolul nu țintește să se apropie de exhaustivitate în ceea ce privește piesele pe versurile eminesciene, aș adăuga câteva compoziții ce nu apar în articol: Harap Alb – Lasă-ți lumea (1979, cu Cristi Minculescu la voce, muzica de Gabi Nacu); Voltaj – De ce nu-mi vii (1991, live, cu Sandu Costică la voce, muzica de Adrian Ilie), scrisă inițial pentru Incognito; Sfinx – Peste vârfuri (1974, cu Petre Iordache și Dan Aldea); Krypton – Glossa (pe opera Lanțurile, apare în articol); Nicu Alifantis – O rămâi (pe albumul Piața Romană nr. 9, 1988, bonus caseta audio); Mondial – Codrul (1973, muzica de Mișu Cernea); RA – Geniu pustiu (tot albumul, caseta 1999 cred, cu Andrei Rusu și Dan Byron); Magic din Mediaș – Povestea codrului (1977, disc single, muzica de Paul Wolff); Acustic T ’74 – Crăiasa de povești (1976, muzica de Iosif Farcaș, LP Formații rock 2); Phoenix – Mircea (Scrisoarea a III-a) și Phoenix (recitativ) (ambele de pe CD-ul Vino, Țepeș 2014); Dentes – Ce te legeni codrule (EP, 1972, muzică și voce Ionel Sabău); Mircea Bodolan – La mijloc de codru + O rămâi + Și dacă (toate trei apărute pe caseta audio trasă împreună cu Vali Sterian); Carusel – De ce nu-mi vii (anii 70, needitată); Cristal – Când amintirile (LP 1984); Abra – Prin nopți tăcute (CD La frumusețea ei 2003) cu bonus-ul 2016 Cu mâine zilele-ți adaogi; Anda Călugăreanu – Stelele-n cer + Prin nopți tăcute; Arca – De ce nu-mi vii (1993), reluată de Ștefan Mardale cu Cri Gri, sub titlul Groapa cu furnici.

Și încă niște piese: Nicu Alifantis (din nou) cu piesa Kamadeva de pe discul Mozaic 2013; Tatiana Stepa – Răsai; Florin Săsărman – Dormi (2010); Maria Gheorghiu – Ruga Anei către Fecioara Maria (1996); Jul Baldovin – Frumoasă-i (2013); Gil Dobrică – O stradă prea îngustă. Sper ca lista să îți fie de folos pentru un eventual viitor articol. Să auzim numai de bine!

FOLLOW US ON:
Reinventarea chitare
Festivalul „dichis

office@alterculturo.com

Rate This Article: