Saturday, Oct 21, 2017
HomeCine suntem noi

Cine suntem noi

De la căderea regimului comunist, efortul general de repunere în pagină a istoriei culturii reale a României a născut numeroase iniţiative salutare, un puzzle multistratificat a cărui imagine finală continuă să rămână necunoscută. În paralel, un important portofoliu care se creează zi de zi rămâne puțin cunoscut şi nefructificat ca atare. Asociația culturală ALTERCULTURO a fost constituită pentru a susţine și a participa la (re)descoperirea, conştientizarea şi promovarea valorilor culturii româneşti.

Alterculturo Logo

Ce ne dorim:

  • Să sprijinim inițiațivele și proiectele culturale adresate tinerilor, să promovăm diversitatea culturală și valorile culturale româneşti în ţară şi în lume;
  • să derulăm programe și proiecte de promovare a tradițiilor și a culturii naționale, atât în țară (în comunitățile locale) cât și în străinătate, inclusiv în rândul comunităților românești din țările unde aceastea sunt prezente;
  • să creăm campanii și programe de comunicare, cum sunt evenimentele speciale, site-urile Internet, broșurile și aparițiile la radio și la televiziune (cu o concentrare sporită pe mediul online) care stimulează interesul public și invită la participare publică;
  • să desfășurăm acțiuni filantropice (umanitare) și de solidaritate socială, realizate prin voluntariat, prin donații, cu sau fără participarea altor ONG-uri;
  • să organizăm și să promovăm activități culturale și turistice;
  • să promovăm și să realizăm acțiuni civice în sprijinul conservării patrimoniului cultural material și imaterial – istoric, artistic și spiritual;
  • să implicăm tinerii din România în proiecte și programe educaționale, naționale și internaționale.


Portofoliu

La solicitarea lui Doru Ionescu, Alterculturo a colaborat încă de la înființare la două evenimente rock desfășurate la Club Fabrica.

În 15 noiembrie 2014, Asociația Krudd Promotion a organizat întâlnirea anuală „In Metal we R.U.S.T.” sub egida „Piața Romană ’90”, adunându-i după două decenii pe câțiva dintre promotorii muzicii rock la nivel național: Petre Magdin, Doru Ionescu, Nelu Stratone, Marius Kiss Șerbănoiu, Lemmy Black. În concert RUST și METROCK.

În 24 aprilie 2015, o a doua întâlnire l-a avut invitat special pe Gabi Gomboș (Metal Fan) și câțiva dintre colaboratorii săi din anii ’90, în concert evoluând trupele TAINE și ABIGAIL.

Asociația Alterculturo a filmat (prin Eugen Boteanu, membru fondator Alterculturo sau Cristian Radu Nema) câțiva muzicieni români din diaspora, în cursul unor evenimente la care aceștia au participat în țară, filmări folosite la editarea unor emisiuni TVR Internațional, precum și în materialele video care apar pe acest site:

Primul concert DAN ANDREI ALDEA în România (Oradea, 8 oct 2014), filmare folosită în portretul muzicianului din emisiunea „Lumea și noi” (5 iun 2015).

http://tvri.tvr.ro/dan-andrei-aldea-vineri-la-lumea-si-noi_12734.html

 

Lansarea antologiei de poezie română modernă „Testament”, ediția a doua (autor Daniel Ioniță – Sydney, editura Minerva), în prezența unor critici, editori și artiști importanți: Alex Ștefănescu, Ana Munteanu, Florin Iaru, Ioan Es Pop, Nicu Alifantis, Andrei Păunescu ș.a. (27 ian 2015, librăria Cărturești).

 

Recitalul ELENA MÎNDRU FINNECTION (România / Finlanda) la Brașov Jazz & Blues Festival (5 dec 2014, Teatrul Dramatic Brașov), ocazie pentru un portret al solistei românce în emisiunea „Lumea și noi” (6 mar 2015).

http://tvri.tvr.ro/jazz-la-feminin-vineri-la-lumea-si-noi_11457.html

 

Concertul REZIDENT EX (Germania / România) în noua componență (25 mar 2015, Silver Church), ocazie pentru un reportaj în emisiunea „Lumea și noi” (24 apr 2015). Filmări: Cristian Radu Nema, Rock House Events.

http://tvri.tvr.ro/rockul-se-intoarce-de-peste-mari-si-tari-rezident-ex-si-marius-reloaded_12569.html

 

Concertul MICHAEL CRETU în cadrul Memorialului JOHNNY RĂDUCANU organizat la Muzeul Țăranului Român (12 mar 2015), editat într-un portret al contrabasistului difuzat în „Lumea și noi” (15 mai 2015).

http://tvri.tvr.ro/michael-cretu-il-omagiaza-pe-johnny-raducanu-vineri-la-lumea-si-noi_13875.html

 

Interviu cu chitaristul / solist Ciprian Mateian (la Baia Mare) editat în emisiunea „Lumea și noi” (23 oct 2015).

http://tvri.tvr.ro/quentin-val-din-bruxelles-si-ciprian-mateian-in-jurul-lumii_14218.html

 

Ediția specială de Crăciun „Lumea și noi” Cântece de iarnă în jurul lumii… românești (25 dec 2015) cu Aura Urziceanu (Toronto), Dana Dragomir Burling (Stockholm), Oana Cătălina Chiţu (Berlin), Ioana German şi corul La Muse (Montreal), Elena Mîndru (Helsinki / Cluj) şi Traian Cosma (Melbourne), invitat special: Dan Stoenescu, ministru delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni. (filmări: Cristian Radu Nema, Rock House Events)

http://tvri.tvr.ro/de-craciun-la-tvri-povesti-romanesti-cu-cantec-de-iarna-in-jurul-lumii_14983.html

 

Interviu cu claviaturistul Romulus Cruceanu (New York), pe baza căruia a putut fi editat un întreg portret al muzicianului în emisiunea „Lumea și noi” (26 feb 2016). Filmări: Cristian Radu Nema, Rock House Events.

http://tvri.tvr.ro/romulus-cruceanu-vineri-la-lumea-si-noi_15639.html

Interviuri cu chitaristul Marius Dobra (Austria) și cu claviaturistul / chitarist Mihai Tivadar (Franța) în curs de editare pentru emisiunea „Lumea și noi” (11 mar 2016).