Saturday, Oct 21, 2017
HomeCartea și CD-ul emigranților

Cartea și CD-ul emigranților

Proiectul își propune să identifice muzicienii români din diaspora și operele lor și să îi facă cunoscuți în România fără frontiere, întărind conștiința de sine a unor grupuri comunitare româneşti semnificative în diverse părţi ale lumii, atât numeric, cât și în realizări. În primul rând muzicieni, pentru că vedem arta Euterpei ca pe primul și cel mai familiar cârlig cultural-educativ.

Redarea muzicii românești românilor (un patrimoniu prea puţin cunoscut, niciodată explorat sistematic la scară globală) se dorește o acțiune de popularizare, de la individual la colectiv. Poveştile de viaţă ale personajelor tranzitează istoria contemporană (aceea fără graniţe) prin exemple concrete; niciuna nu seamănă cu cealaltă, dar fiecare are un aport la acest puzzle. Cu cât mai multe, cu atât priveliştea de ansamblu (și extrapolarea inerentă) este mai exactă.

Pe lângă prezența lor pe această platformă, urmărim publicarea unor cărți, broșuri și alte materiale scrise sau/şi în mediul virtual, a unor CD-uri și DVD-uri, ale căror prezentări și lansări să fie acompaniate de concerte – eveniment. În paralel cu organizarea acestui gen de manifestări în țară, ne dorim inițierea și / sau sprijinirea unor evenimente dincolo de granițe, în care să fie implicați membrii comunităţilor româneşti din afara ţării.

Prin urmare, proiectul nu exclude ci este deschis colaborării / asocierii cu alte organizaţii, având câteva experiențe în această direcţie. Considerăm strategice parteneriatele cu TVR Internaţional şi Radio România Internaţional, cu filiale ICR, centre culturale româneşti din străinătate şi alte instituţii de profil ale statului român, dar şi cu şcoli româneşti şi asociaţii culturale ale românilor din străinătate. Atragerea unor fonduri are ca scop distribuirea gratuită a cărților și CDurilor, nu în ultimul rând trimiterea și prezentarea lor la târguri de profil.

După o carte și un CD lansate în 2014, care au consemnat primele 100 de portrete… muzicale din diaspora, autorul Doru Ionescu și Alterculturo pregătesc un al doilea volum (care se dorește mai mult decât o a doua ediție revăzută și adăugită): „Cartea emigranţilor” va populariza circa 150 de profiluri de români din diaspora, în primul rând muzicieni (dar nu numai). Ca și prima carte, este un volum de istorie orală transcrisă, având grupate – pe circa 20 de ţări – portrete-interviu, de astădată susținute și de această platformă. În funcție de finanțarea atrasă, acesta va fi printat pe hârtie, ca și primul, sau va fi editat doar în format e-book, caz în care volumul informațiilor va putea fi extins. Orice sugestie ne ajută.

Autorul nu şi-a propus cifre, procentaje și statistici, ci – dimpotrivă – iterarea unor povești de viață la modul mai curând beletristic, ușor de citit până la captivant. Este urmărită și o recuperare, în sensul în care personajele cărții sunt / au fost în relații de colaborare cu alți români din diaspora încă neintervievaţi sau care au dispărut fizic. Volumul urmăreşte în subsidiar un studiu alternativ al motivelor care iau determinat pe români să emigreze, al modului în care s-au integrat în noua țară, al relației pe care au păstrat-o în continuare cu patria-mamă. De asemenea, sperăm ca acesta să conteze și ca un ghid neoficial, dar cât se poate de practic pentru cei aflați în situații similare, în diverse momente ale deciziei / consecinţelor emigrării.

http://www.softrecords.ro/index.php/album/discul-emigrantilor-muzici-din-diaspora/

http://stirileprotv.ro/stiri/omul-care-aduce-cartea/motivul-pentru-care-100-de-artistiromani-au-plecat-definitiv-din-tara-au-fost-izgoniti-scuipati-rejectati.html

http://www.cimec.ro/Muzica/Cronici/DCFotea179.html