Sunday, Nov 19, 2017
HomeRomânia de pretutindeniAsociația Românilor din New England AR-NE (Boston, SUA)

Asociația Românilor din New England AR-NE (Boston, SUA)

Asociaţia Românilor din New England ţine pulsul comunităţii românești din marele oraş universitar, că e vorba de studenţi, masteranzi, doctoranzi şi profesori de la Massachusetts Institute of Technology, Harvard, Berkeley School of Music etc. Dar nu numai ei. Interviul cu Liliana Lenco prezintă informaţii inedite despre Biblioteca românească, Castelul copiilor, Educational Enrichment for Romanian Children ş.a.
http://www.ar-ne.org/

“Datorez AR-NE unui entuziasm comun, împărtășit de oameni deosebiți, atât ca factură umană, cât și ca profesioniști sau prieteni. De aceea mi s-ar fi părut nedrept să nu-i enumăr în această epistolă:
Răzvan Mirică – primul președinte AR-NE, în jurul căruia s-a coagulat acest proiect; retras temporar în spatele cortinei din motiv de doi copii mici și un nou proiect profesional. Valentin Neacșu – spiritul organizațional de neegalat și neprețuit începuturilor organizației, retras doar din funcția de secretar, oricând cu o mână de ajutor întinsă. Dana Bucin – avocat și consilier legal al începuturilor; Marcel Filimon – zidar de website.

Al doilea val de voluntari entuziaști: Smaranda Moisescu – un meteorit cu energii pozitive în multe direcții; Lorelai Stoica – media director; Valerica Stanca – tăcută și harnică precum fata moșului; Diana Marinescu – entuziastă și româncă în plin succes american; Dan – în ranița căruia e arhivat bastonul de mareșal; Lucica Hiller – zâmbetul, toleranța și profesionalismul comunicării cu publicul.
Al treilea val, care activează și astăzi: Camil Toma – tehnologie, business eficient, website și consultanță blândă și Alexandru Lefter – inginer romantic și entuziast care, alături de subsemnata, rezistă voluntariatului la AR-NE din 2009. Mai noua adiție de entuziasm, muncă asiduă, idei artistice este Dana Pentia.
Toate evenimentele noastre n-ar avea nici un rost fără brațele deschise ale comunității românești, deopotrivă public receptiv, susținător în varii feluri al programului, dar și participant activ. Seri de poezie sau concerte, vorbitori pe teme profesionale, participanți la Târgul de afaceri românești, bucătari pricepuți în ale tradiției românești, cu ajutorul prietenilor AR-NE și pentru ei.

Am menționat în interviu numele Danei Floru ca Președintă a EERC (http://www.eercboston.org/home/) și incredibila ei abilitate de a strânge oameni, români și americani deopotrivă, pentru a susține de șase ani programul care oferă adolescenților români șansa unor tabere vocaționale de vară într-un mediu exclusiv american.
Smaranda Moisescu conduce, pe lângă activitatea ei de zi cu zi (Școala de gimnastică ritmică) și Castelul copiilor, o școală românescă de duminică.
Bisericile românești: Sfânta Maria și Sfânta Paraschiva, cu rol complex religios, cultural, social, un alt exemplu de voluntariat și solidaritate.
Fundația Global Arts, condusă de Adrian George Săhlean, ne-a oferit multe delicii poetice, literare, muzicale, centrate pe opera lui Eminescu, a cărei tălmăcire poetică în engleză ne-a rostit-o într-o seară, în biblioteca românească, la lansarea volumului său «Migălosul cronofag».
Fundația Inocenti, energic condusă de peste 20 de ani de Camelia Roșca.
Un șir lung de muzicieni, balerini, sportivi, jurnaliști, profesori, cercetători, studenți sau profesioniști din felurite alte domenii, întâlnindu-se în zona de mândrie a comunității românești. Doar lista mea de pe Facebook sau contacte de email mai poate cuprinde o parte din ei… Pot să spun doar că mă onorează și mă împlinește prezența lor!
Iar vouă, celor de la Alterculturo, vă mulțumesc pentru prilejul de a așterne rândurile acestea aici. Câte or încăpea într-un episod mic, fără să plictisească lumea… voi știți.
Într-o bună zi, aș vrea să proiectez pe YouTube toate gândurile din mintea mea, ca un material de arhivă pentru Românii din New England.” (Liliana Lenco)

De ultimă oră, de pe pagina facebook AR-NE am aflat despre concertul la Ateneul Român din 13 ianuarie 2016, al Orchestrei și Corului Filarmonicii „George Enescu”, avându-l ca solist pe fagotistul Adrian Jojatu (stabilit din 1991 la Boston), dar și o postare din arhiva New England Romanian Ensemble, o reprezentație gen musical cu profunde rezonanțe folclorice românești (1998, Houston), cu Tom Pixton, Damian Drăghici și Susan Worland:

POST TAGS:
FOLLOW US ON:
ZIGZAG ROMÂN-CANADI
Timpul chitarelor el

office@alterculturo.com

Rate This Article: